Chopin mig her og Chopin mig der..
Familien Chopin har været vinmagere i Comblanchien siden i hvert fald 1892. Som med så mange andre har den franske arvelov splittet domænet op i flere omgange, og mine erfaringer med Chopin navnet stammer fra slut-halvfemserne og de tidlige nuller under navnet Chauvenet – Chopin; jeg har flasker af deres Clos de Vougeot i kælderen fra den tid: Koncentrerede, men ikke elegante.
Stor var imidlertid min begejstring, da jeg smagte vinene fra domaine A. Chopin, under hvilket navn domænet er under rekombination, forestået af Arnaud og hans bror Alban.
A’et står for André, bedstefar til Arnoud, men familien har sin egen måde at sikre, at domænenavnet altid er relevant – deres drengebørn hedder altid noget med A..
Arnaud har lagt sin egen stil: Hele domænet dyrkes økologisk, til forventet certificering i 2021. Han har indført hele klaser i vinifikationen, nedbragt andelen af ny eg og lægger i det hele taget en omhyggelighed for dagen i alle detaljer, der tydeligt skinner igennem i vinene, som er koncentrerede, fuldstændig præcise og med en fløjlsblødhed, der virker voldsomt forførende.
Første årgang i Danmark er 2018 – en årgang, som Arnaud, for at sige det på godt dansk, har ramt lige i røven. Og det hører ellers til sjældenhederne, for 2018 er den mest heterogene årgang, jeg har smagt igennem 30 års fadsmagninger.
Chopin laver 2 hvide og 9 røde vine i 2018, og i 2019 er endnu to marker kommet til: 1. Cru Petit Vougeot og Grand Cru Clos de Vougeot, den sidste fra 90 år gamle stokke. Smagt fra fad er det en fuldstændig formidabel vin – og jeg er ellers ikke kendt for at være nogen stor fan af Clos de Vougeot.
WineInVein fører hele sortimentet:
De hvide
Côte de Nuits Villages ‘Les Monts de Boncourt‘ Chopins hvide Cotes de Nuits Village kommer fra den mest kalkede og kølige del af Corgoloin, fra marken Les Monts de Boncourt, som ligger midt i den lille combe, eller dal, som løber mellem de to forbjerge, helt hvide af kalk, lige nord for de gamle stenbrud. Jordbunden er, som man nok kan forstå, nærmest ren kalk, og vinen er en lavet på en usædvanlig blanding: 85% Chardonnay, 10% Pinot Blanc og 5% Pinot Gris. Resultatet er helt umanerligt læskende, kalket og salint, så det piver og synger – og den giver voldsomme mer-fornemmelser.
Nuits st. Georges 1er Cru ‘Les Damodes’ Blanc Nuits st. Georges har haft en tradition for hvide vine siden Pinot Noir-druerne i Gouges’ parcel i marken ‘les Porets st. Georges’ pludselig muterede og blev lyse i huden tilbage i 1932erne, og gav ophav ikke blot til hvide vine, men til hvide vine lavet på Pinot Blanc – eller Pinot Gouges, som det også kaldes deromkring. Og Chopin har netop Pinot Blanc i en 0,05 ha. lille parcel i Damodes-marken, hvorfra Arnoud laver ét fad, 300 flasker, temmelig stor hvidvin, med bredde, dybde og en prominent mineralskhed, der tilsammen bliver til en frisk, men ganske kompleks vin med lang, lang eftersmag. Hvem sagde hummer?
De røde
Chopins Bourgogne Pinot Noir kommer fra en mark i Corgoloin, øst for vejen, hvor stokkene er 45 år gamle. Frisk, blød og med den silkeagtige kvalitet, som alle domænets vine udstråler viser den også både dybde og præcision. Voldsomt vellavet.
Cotes de Nuits Village ‘Vielles Vignes’ kommer fra Les Essards i Comblanchien, som ligger vest for vejen, øverst oppe ad skråningen. Stokkene er plantet af Arnouds oldefar mellem 1935 og 1938, så de er over 80 år. Vinen er intens og nærmest magtfuld, i synderlighed for klassen. Parfumeret næse, med rose og lavendel, og med det fløjlsbløde ‘mouthfeel’ (hvad hedder det på dansk?), der er et kendetegn for domainet. Andelen af hele klaser er omkring 80%
Nuits st. Georges ‘Vielles Vignes’ fra plots i Grandes Vignes og Plantes au Baron, 65 år gamle stokke. Jern og iod karakteriserer terroiret, men frugten er, ligesom de øvrige vine, parfumeret og præcis – temmelig usædvanligt i Nuits st. Georges. 100% hele klaser, intens, magtfuld og lang i munden, men samtidig silkeblød (!) og detaljeret.
Nuits st. Georges ‘Les Chamottes’ ligger lige nord for Nuits st. Georges by, op ad 1. Cru aux Bousselots. Stokkene er næsten 70 år, og vinen, med omkring 60% hele klaser, er legende og letbenet, nærmest luftig – det, som franskmændene kalder ‘airien’ – men samtidig intens og præcis. Voldsomt charmerende, og på mange måder antitesen til det ‘klassiske’ Nuits st. Georges udtryk med rustikke tanniner og en jod-smag som et helt apotek.
Nuits st. Georges ‘Les Bas de Combes’ ligger længst mod nord, omkranset af Vosne Romanée 1. Cru Chaumes mod nord og Aux Reas mod øst, samt Nuits st. Georges 1. cru Aux Boudots mod vest og Aux Barrières med syd. Stokkene er små 60 år gamle, og det bliver til 3-4 fade i et normalt år. Vinen herfra er seriøs – struktureret som en lille 1. cru og med 70% hele klaser minder den mere om en Vosne end om en klassisk Nuits. Oplagt kompleks og med Chopins tydelige kendetegn: Til trods for strukturen har vinen den mest charmerende og silkebløde finish.
Chambolle Village er lavet af druer fra 5 forskellige små plots spredt rundt i Les Fouchères og Les Babillères, plantet sidst i ’60erne. 5-6 tønder om året bliver det til, og vinen er typisk Chambolle-fin i detaljen, mineralsk, med den dér sprøde, blåblomstrede Chambollefrugt som det er svært ikke at elske – men samtidig ganske fyldig og nærmest crêmet. 70% hele klaser giver vinen løft og præcision.
Nuits st. Georges 1. Cru ‘Les Damodes’ Chopin laver også en rød Les Damodes, og den er mindst lige så interessant som den hvide. Kompleks, parfumeret, levende og energisk, på 100% hele klaser fra 65 år gamle stokke og med en fint detaljeret frugt, så man bliver aldeles glad i bær’et.. 🙂
Vinen er samtidig en meget interessant kontrast til Chopins anden Nuits st. Georges 1. Cru, som hedder:
Nuits st. Georges 1. Cru ‘Les Murgers‘ og ligger stik øst for Damodes, med Richemone og Chaignots midt imellem. Også her bruger Chopin 100% hele klaser fra de 65 år gamle stokke, og vinen er spillende og aromatisk ligesom sin søster. Den aromatiske profil her er dog dybere, med større frugt og større kompleksitet, men måske ikke med samme finesse som Damodes. Jeg har tilbragt timer med at diskutere højlydt med mig selv hvilken af de to, jeg foretrækker – og det vil jeg også gøre fremover.
Vougeot 1. Cru ‘Les Petits Vougeot’ Omringet af Clos Vougeot mod syd, Musigny mod vest, Les Amoureuses mod nord og af Vougeot by mod øst ligger Les Petits Vougeot fuldstændig fredeligt og exceptionelt velplaceret. Arnaud har fra og med årgang 2019 overtaget familiens plot her, og efter at have smagt den fra fad i november 2019, i marts 2020 og juli 2020 tør jeg godt spå at vi har noget at glæde os til, når vinene bliver flasket og frigivet i forsommeren 2021.
Clos Vougeot Grand Cru Arnauds farfar André købte det 0.35 Ha store plot i den nordlige ende af Clos de Vougeot i 1980, i den mest stenede del lige øst for Labet og vest for Mortet. Fra og med årgang 2019 er det Arnaud og lillebror Alban, der står for at dyrke og vinificere vinene fra de nærmere 90 år gamle stokke, og Arnoud har lavet 3 tønder og en feuillette (lille tønde der indeholder halvdelen af en normal, dvs. 112,5 liter) i 2019. Ligesom Petits Vougeot’en har jeg smagt den tre gange, og jeg mindes ikke at have smagt en Clos Vougeot fra fad, som jeg synes bedre om. Men som altid – vi ved ikke noget sikkert før vinen er i flaske, hvilket vil ske engang i forsommeren 2021. Stay tuned, som det hedder.. 🙂