
Mads Jordansen skrev en mail: Dejligt du vil være med på Winemarket den 26. april – det håber jeg du stadig vil? Jeg havde ikke snakket med Mads om det – men det havde Emil, fra Capo i Aarhus, Og man skal altid høre godt efter, når Emil taler, har jeg lært. Så jeg skrev tilbage til Mads at det ville jeg gerne – og så kom næste spørgsmål: Kan du nå at sende mig hvilke vine du har med i løbet af de kommende 2 dage?
Jeg har aldrig været på Winemarket. Men sandt er det, at WineInVein har det privilegium at repræsentere en række progressive, økologiske domainer, der laver nogle temmelig enestående bobbelvine; alle uden tilsat sukker eller svovl – dvs. teknisk set Nature. Jeg siger teknisk set, fordi Nature er et ord, som let bliver associeret med rævepis og terpentin, med masser af volatil syre, brett, mus og alskens urenheder.
Imidlertid går min smag mod det rene, præcise, distinkte, mineralske, salte, læskende – vel nærmest det modsatte af rævepis og terpentin. Jeg vil ikke have nogen kemisk forurening i min vin, men jeg vil lige så lidt have nogen biologisk forurening. Og jeg er udmærket klar over hvor vanskeligt og arbejdskrævende det er at lave krystalinsk klar vin uden brug af tekniske hjælpemidler – jeg gør det nemlig selv.
Det bliver med let skjult stolthed at jeg kan præsentere 5 domainer den 26.04 – og hvis du deler min smag, så tror og håber jeg at du vil finde gode oplevelser blandt de 5. I hvert fald glæder jeg mig til at dele oplevelsen med dig – Wine is for Sharing !

Nårh, ja – hvilke domainer?
Pierre Charlot er virkelig en Man on a Mission: My Way or the Highway. Fuldstændig kompromisløs i sin tilgang, med en Cuvée Reserve, der for indeværende er fra 2013 og har ligget 8 år Sur Latte inden degorgering. Den man er vild..
https://www.wineinvein.com/producenter/champagne/domaine-charlot-pere-fils/
Og så har Pierre Charlot oven i købet et mikrodomaine nede i Loire (eller burde jeg sige oppe? Det ligger langt oppe ad floden..), syd for Sancerre i en obskur IGP ved navn Côtes de la Charité, hvor jorden helt undtagelsesvis er kalket og leret, og hvor han dyrker – Chardonnay og Pinot Noir, selvfølgelig.
https://www.wineinvein.com/producenter/loire/domaine-du-val-de-bargis/
Antoine Huttard er det helt exceptionelle talent bag Maison Huttard (navnet er et levn fra fortiden – Antoine dyrker hver en vinstok selv). Det synes at være helt ligegyldigt, om han laver klassisk, tør Alsace, om han laver macerationsvin, VT eller bobler; de har alle den renhed og præcision tilfælles, som jeg værdsætter så højt.
https://www.wineinvein.com/producenter/alsace/domaine-jean-huttard/
Gérard Eyraud er vild. Ikke blot dyrker han sine marker fuldstændig kemifrit, altså hverken med svovl eller kobber; han har sine vine liggende i store glasfibertanke – uden låg !! Han er bedste venner med Pierre Charlot, som hjalp ham med at dégorgere den Pet Nat, som gemmer sig bag en temmelig vild etiket, og som smager af garrigue og saltet mineralitet – og som er den eneste vin, der har restsukker, ca. 7g/l. Uden svovl..
https://www.wineinvein.com/producenter/camargue__trashed/domaine-de-rapatel/
Og så er der Blanca. Hun dyrker sine biodynamiske Cava-marker med ømhed, nænsomhed – tja, med kærlighed, selv om det kan lyde lidt vammelt. Vinene når forhåbentlig at lande i Danmark inden 26.04, og jeg glæder mig helt vildt til at økse nogle stykker.
https://www.wineinvein.com/producenter/penedes/el-jardi-dels-sentits-blanca-ozcariz/
Endelig, som rosinen i pølseenden – mig selv, Buddhaen. Første årgang, jeg lavede min svovl- og sukkerfrie Sekt sammen med Bernhard Kirsten, var 2009. Jeg smagte én af de få tilbageværende flasker for et halvt årstid siden, og den stod virkelig flot. Jeg har ændret min tilgang lidt siden dengang; i dag bruger jeg altid lidt Vin de Reserve, som vi ville sige i Champagne fra de tre foregående år i basevinen; ikke i et forsøg på at ramme nøjagtig samme stil år efter år, men for at udglatte forskellen mellem årgangene i nogen grad. Du kan læse mere om Bernhard (og om mig) her: https://www.wineinvein.com/producenter/mosel/weingut-kirsten/
